Колку јајца смеете да изедете дневно?

Доктор Лик Џус и Мајкл Гациано од Медицинсиот факултет на Универзитетот Харвард во истражување кое траело 20 години наведуваат дека мажите кои не боледуваат од дијабетис може да изедат шест јајца неделно и со тоа да не го зголемат розокот од смрт.

Харвардскиот тим проучил здравствени извештаи на 21.327 американски лекари кои учествувале во обена студија за здравје на медицинските работници. Докторите биле следени 20 години, од 1981 година, а за тоа време редовно давале известувања за состојбата на своето здравје и начинот на живот.

Во текот на две децении 1.550 испитаници доживеале срцев удар, 1.342 шлог, а вкупно умреле преку 5.000.

Јајцата се богати со холестерол кој, кога се конзумира во големи количини може да предизвика запушување на артериите и да го зголеми ризикот од инфаркт или шлог.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.