Малиот Илче веќе неколку дена јаде од лажичка, а не преку сонда на Детска Клиника

Значително е подобрена состојбата на единаесетгодишниот Илче, момчето со церебрална парализа кое беше напуштено од двајцата родители и заборавено од социјалните служби со години, додека не заврши во крајно лоша состојба на подот од една…

Слободен печат: 11-годишното дете со церебрална парализа, не било искапено една година!

Директорката на Центарот за социјални работи Охрид, Ајтен Мусли, тврди дека малечкиот Илче, единаесетгодишното дете кое синоќа на Детска Клиника по ургенции на министерот за здравство Венко Филипче беше хоспитализирано, не било искапено…

11-годишно дете со церебрална парализа оставено без терапија и со чаша млеко во куќа во Охрид

Единаесетгодишно дете со церебрална парализа, без никаква лекарска грижа, без никаква терапија и со 150 милилитри млеко дневно преживува во куќа во Охрид откако двајцата родители го напуштиле и го оставиле со човек што ниту знае како да се…

Една општина 20.000 друга 10.000 денари – Градовите даваат различна сума пари за првото дете…

Иако се родени како први бебиња во Новата година во нивните општини за подарок од градоначалниците добиваат различна сума пари. Според податоците од официјалните веб страници на локалните самоуправи најмногу пари на првородените деца во…

Расте бројот на склучени бракови во Македонија, но пораст има и кај разводите!

Бројот на склучени бракови во Македонија бележи пораст, но зголемување има и кај бројот на разведени бракови, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според ДЗС бројот на склучени бракови во 2017 година, во споредба…

Успешно извршена трансплантација на коскена срцевина на младата Сара во Германија

Деновиве беше извршена трансплантација на коскена срцевина кај Сара Настеска од Охрид, 15-годишното девојче кое ја крена цела Македонија на нозе Успешно извршена трансплантација на коскена срцевина на младата Сара во Германија Добри…

Вештачката интелигенција ќе стане задолжителен предмет за децата во Кина!

Кинеските медиуми најавија дека вештачката интелигенција ќе биде задолжителна тема во стотици основни и средни училишта во Кина. Училиштата ширум земјата се подготвуваат за новата учебна година во која наставната програма ќе биде збогатена…

Родители од Штип се организираат за протест на местото каде беше прегазен средношколец од градот

Родители и граѓански активисти на социјалните мрежи повикуваат на протест на пешачкиот премин на булеварот „Гоце Делчев“, откако пред два дена беше прегазен 15 годишен средношколец од СОУ „Коле Нехтенин“. Според најавите на социјалните…

Нема да има секој месец додаток за трето дете туку само еднократна парична помош

Со предложените измени на Законот за заштита на децата не се укинува надоместот за трето дете, туку се унапредува во право на користење на надомест за прво, второ и трето дете. На овој начин се проширува правото на користење еднократна…

Во Македонија има 337 деца питачи

Вкупно 337 деца питачи се евидентирани на улица, од нив само девет не се од ромска етничка припадност, покажува последното истражување на Канцеларијата на Народниот правобранител. – Насекаде во Македонија има деца на улица, а бројката…