„Алкалоид“ пушти во употреба нови производствени капацитети – Инвестиција вредна 11 милиони евра

Новите производствени капацитети за цврсти фармацевтски форми се простираат на површина од 7 000 м2 и се изведени во согласност со строгите прописи за Добра производствена пракса. Посветеноста на постојаниот раст и развој, следењето на…

Американската амбасадорка Кејт Брнз во работна посета на „Алкалоид“

Делегација од Амбасадата на Соединетите Американски Држави предводена од нејзината  екселенција, Амбасадорката Кејт Мери Брнз оствари работна посета на „Алкалоид“ АД Скопје. За време на посетата, високите дипломатски претставници беа…

„Алкалоид“ со донација за студентските и училишните домови во Скопје

И покрај сите предизвици кои ги постави почетокот на новата учебна година, 1 октомври го означува стартот на едно ново поглавје во македонското образование. Покрај училиштата, со работа ќе започнат и студентските и училишните домови, кои…

„АЛКАЛОИД“ И ФОНДАЦИЈАТА „ТРАЈЧЕ МУКАЕТОВ“ СО ДОНАЦИЈА ОД 170.000 ЕВРА ЗА ОПШТАТА БОЛНИЦА ВО…

Во текот на 2019 и 2020 година „Алкалоид АД Скопје“ реализираше донација во Општата болница во Кавадарци во вкупен износ околу 10.500.000 денари (170.000 евра), комплетно опремувајќи го Интерниот оддел за женски болести во оваа јавна…

„Алкалоид“ го реализираше проектот за гасификација на локалитетот во Ѓорче Петров

Во согласност со планот за капитални вложувања за 2019 и за 2020 година, АЛКАЛОИД АД Скопје реализираше инвестициска активност за приспособување и за воведување природен гас на локалитетот Ѓорче Петров. Инвестициската активност е со…

“Алкалоид“ со позитивни финансиски резултати минатата година

извоз„Алкалоид“ бележи раст на консолидираните продажби од 13 отсто, раст на консолидираната нето добивка од 18%, на инвестициите во износ од над 1 милијарда денари и 218 нови вработувања. Ова се податоците  од соопштението на компанијата…

Алкалоид со потврдени сертификати од ЕУ за добра производна пракса

Агенцијата за лекови и медицински средства на Република Словенија (JAZMP), по извршената инспекција во погоните за производство на лекови на Алкалоид АД Скопје, ги потврди сертификатите за сообразност со начелата на Добрата производна…

Алкалоид АД Скопје дел од најголемиот глобален саем на фармацевтската индустрија

„Алкалоид АД Скопје“ од 5-7 ноември годинава настапи како излагач на најголемиот саем на фармацевтската индустрија во светот: CPhI (Convention on Pharmaceutical Ingredients) кој се одржа во Франкфурт, Германија. На овој глобален настан,…

Алкалоид АД Скопје со дополнително вложување во Република Србија

Алкалоид АД Скопје континуирано вложува во освојување на поголемо пазарно учество на постојните и нови пазари во странство. За таа цел на 21.10.2019 година изврши дополнително вложување во Алкалоид ДОО Белград, друштво кое е 100%…

Резултати од работењето на Алкалоид за јануари-септември 2019 година

„Алкалоид“ има раст на консолидираниот извоз од 19%, раст на консолидираната нето добивка од 26%, инвестиции во износ од 603 милиони денари и 127 нови вработувања во периодот јануари-септември 2019. Приходи од продажби Според…