со таг

истражување

И 25 шолји кафе на ден не се штетни за срцето!

Зависниците од кафе кои пијат и до 25 шолји на ден можат да бидат спокојни, затоа што научниците велат дека тоа не е штетно за здравјето. Некои претходни истражувања сугерираа дека кафето ги стеснува артериите и го зголемува срцевиот…

Загрижувачка не информираност на младите во ЕУ за вакцините

Последното истражување на Евробарометар открива загрижувачки трендови кај европското население во врска со вакцините. И покрај тоа што огромното мнозинство европски граѓани сметаат дека вакцините се важни, 48 отсто од нив мислат дека…

6 работи кои ги зголемуваат шансите за заболување од рак

По долгогодишни истражувања, лекарите и научниците тврдат дека испитаниците кои биле склони кон овие 6 навики и работи, имале поголеми шанси да заболат од рак: 1. Преголема тежина Доколку имате прекумерна тежина,…

Истражување: Секој трет човек заборава да ги измие забите

Луѓето не обрнуваат внимание на здравјето на устата и забите, а денталната хигиена е ниско на нивната листа на приоритети. Ова го покажа најновото истражување, според кое, едно од три лица редовно заборава да ги измие забите, пишува…

Луѓето со низок притисок имаат подобро ментално здравје

Во истражувањето, лицата чиј горен притисок бил 120, наместо 140, имале помали шанси за 19 проценти да развијат благо когнитивно оштетување. Исто така, тие имале помалку знаци на оштетување на снимките на мозокот, а постои и можен тренд…

Истражување во САД: Ако богаташ има срцев удар, брзата помош доаѓа побрзо

Во случај на срцев удр, секоја секунда е важна, што значи дека каснење на возилото од брза помош може да биде фатално. Долго чекање на брза помош, во руралните краеви е познат проблем во Америка, но и во други земји во светот.…

Загадениот воздух го крати животот за 2 години

Загадувањето на воздухот, предизвикано најмногу од согорување на фосилни горива, го намалува животниот век, во просек за 1,8 години по човек, правејќи го најголем убиец во светот, соопштија истажувачите. Малите честички проголтани од…

Органските јогурти содржат трипати повеќе шеќер од газираните пијалоци

Тим истражувачи утврдиле дека таканаречените органски јогурти биле меѓу најзасладените и содржеле повеќе шеќери на 100 грама производи од газираните пијалаци. Само природните или грчките јогурти можеле да се класифицираат во пијалаци со…

Луѓето со овие крвни групи се поотпорни на загадениот воздух

Tипот на крвта може да го намали или зголеми ризикот од срцев удар како резултат на високи нивоа на загаденост на воздухот. Се работи за варијанта на ABO генот – која може да се најде само во A, B, и AB крвните групи. Кај овие луѓе,…

Опасната бактерија се пренесува и преку рацете

Пнеумокок, причинител за бактериско воспаление на белите дробови, инфекции на белодробното ткиво кои можат да бидат смртоносни ако не се излечат, се пренесуваат преку воздухот, односно индикациите најчесто упатуваат на кашлица и кивавица.…