Зошто не треба да палите цигара веднаш по јадење?
Повеќето пушачи посегнуваат по цигара веднаш откако ќе завршат со оброкот. Некои тоа го прават бидејќи мислат дека ќе им „помогне“ за храната побрзо да се свари, но не се свесни колку штета си нанесуваат со оваа навика.
Науката не ја поддржува нивната теорија.
Имено, цигарата посебно ги иритира цревата, но и остатокот од дигестивниот систем што влијае на целото тело. Никотинот од цигарата се врзува за кислородот во крвта бидејќи по јадењето, кога дигестивниот систем работи со полна пареа, полесно се апсорбира. Поради тоа, пушењето после оброк може да предизвика низа тешки проблеми во дигестивниот систем, од иритација до сериозни болести.
Бројни истражувања покажале дека пушењето веднаш по оброк е 10 пати полошо од „нормалното“.