Зошто не треба да палите цигара веднаш по јадење?

150

Повеќето пушачи посегнуваат по цигара веднаш откако ќе завршат со оброкот. Некои тоа го прават бидејќи мислат дека ќе им „помогне“ за храната побрзо да се свари, но не се свесни колку штета си нанесуваат со оваа навика.

Науката не ја поддржува нивната теорија.

Имено, цигарата посебно ги иритира цревата, но и остатокот од дигестивниот систем што влијае на целото тело. Никотинот од цигарата се врзува за кислородот во крвта бидејќи по јадењето, кога дигестивниот систем работи со полна пареа, полесно се апсорбира. Поради тоа, пушењето после оброк може да предизвика низа тешки проблеми во дигестивниот систем, од иритација до сериозни болести.

Бројни истражувања покажале дека пушењето веднаш по оброк е 10 пати полошо од „нормалното“.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.