Повремените болки под десното ребро укажуваат на сериозен проблем со еден орган

83

Болката или непријатноста на десната страна на стомакот веднаш под ребрата е можен знак дека црниот дроб е оштетен и можеби првиот видлив симптом на заболување на замастен црн дроб, кое често нема никакви симптоми.

Повеќето луѓе ќе ја развијат само првата фаза на замастен црн дроб, а многу често не се ни свесни за тоа. Безалкохолната масна болест на црниот дроб (NAFLD) се смета за една од најчестите заболувања на црниот дроб во развиените земји, а инциденцата во Европа е помеѓу 30. и 40. проценти. Околу 60. проценти од пациентите со дијабетес тип 2 имаат NAFLD.

Кога се појавуваат симптоми, најчести се замор, слабост, губење на тежината и апетит, гадење, болки во стомакот, пожолтување на кожата и очите. Сепак, ова може да биде знак дека болеста веќе напредувала.

Масти и воспаленија

Доколку се открие и третира во рана фаза, количината на маснотии во црниот дроб може да се намали и да се запре влошувањето на болеста до цироза. Тогаш симптомите како отечен стомак и нозе, екстремен замор и ментална конфузија станаа вообичаени. Ако столицата или урината е темна, па дури и црна, веднаш побарајте лекарска помош. Често замастениот црн дроб се дијагностицира патем и после тоа е важно да се следи количината на лузни на тој орган бидејќи тоа е важен знак за тоа колку болеста е напредната. Главниот лек за NAFLD е здрава исхрана и поголема физичка активност. Ова се општи совети, но значително ги намалуваат мастите и воспалението на црниот дроб. Доколку е потребно, важно е да изгубите тежина. Поточно, оние со прекумерна тежина, доколку изгубат седум до десет проценти од својата телесна тежина, можат да го запрат или дури и да го регенерираат оштетениот црн дроб.

Медитеранска исхрана

Бројни студии, вклучувајќи ја и познатата студија PREDIMED, докажуваат дека медитеранската исхрана е поврзана со помала преваленца на NAFLD. Затоа се препорачува да се јаде зеленчук, риба и маслиново масло бидејќи се богати со омега-3 незаситени масни киселини, интегрални житарки поради изобилството на влакна и зеленчук кои се извор на полифеноли и многу други биолошки активни соединенија. Спротивно на верувањето дека мастите се корисни за замастен црн дроб, поголема е опасноста од фруктозата и засладените пијалоци и другите едноставни јаглехидрати. Секако, без сон, зачинетата и преработена храна во никој случај не е пожелна, но оние со замастен црн дроб нема да ја влошат состојбата ако јадат здрави масти.

Метаболизмот на мастите

Треба да се напомене дека акутната масна болест на црниот дроб не е исто како NAFLD. Акутен замастен црн дроб може да се појави ненадејно за време на бременоста или поради одредени лекови или токсини. Замастен црн дроб е резултат на акумулација на маснотии во црниот дроб што надминува пет проценти од вкупната тежина на ткивото на црниот дроб. Тој е предизвикан од вродени и стекнати нарушувања на метаболизмот на мастите, но секој замастен црн дроб треба да се следи и третира.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.