Чувајте ја лушпата од јајцата, таа е природен извор на минерали
Лушпата на јајцата содржи 90 отсто калциум и е природен извор на минерали. Телото лесно ја апсорбира бидејќи хемискиот состав на луштите од јајцата е скоро идентичен на човечките коски и заби.
Во поголеми дози не само што ги лечи симптомите од недостаток на калциум и го запира развојот на остеопороза, помага и против висок холестерол и зголемен крвен притисок, и ја стимулира коскената срж да произведува крвни зрнца.
Освен тоа лушпата од јајцето содржи железо, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, хром и молибден. Поради тоа многу експерти ја препорачуваат лушпата од јајцата како природен и многу делотворен додадок за калциум. Зависно од животната доба, препорачана дневна доза е 1.5 до 3 грама мелени лушпи од јајца.
Тироидна жлезда
Добро измијте ја лушпата од 8 јајца, исушете ја и издробете ја, прелијте ја со сок од 2 лимони и оставете ја во фрижидер неколку дена. Кога лушпите ќе се потопат и омекнат, течноста процедете ја и промешајте ја со 1 литар ракија и еден килограм мед. Оставете да отстои 7 дена пред употреба. Конзумирајте по 1 лажичка два до 4 пати дневно после јадење.
Гастритис, чир
Лажичка од сомелени лушпи од јајца помешајте ја со лажица шеќер и лажица мелени ораси. Земајте 20 дена, 3 пати дневно по една лажичка.
На врвот од ножот ставете мелени лушпи од јајца помешајте ги со 2 лажици лимонов сок. Кога лушпите ќе се омекнат во сокот, додадете децилитар топло млеко. Земајте 2 пати дневно, наутро на празен желудник и навечер пред спиење.
Јакнење на организмот и чистење на крвта
Лушпата од 4 или 5 јајца добро измијте ја, здробете ја и ставете ја во 3 литри вода. Водата со лушпите чувајте ја во фрижидер до 7 дена и користете ја како вода за пијалак. Дневно земајте две до три чаши вода со малку лимонов сок.