со таг

популарно

Од понеделник во сите центри за јавно здравје во државата почнува вакцинацијата против грип!

Вакцинацијата против сезонски грип ќе почне на 5 ноември (понеделник) во центрите за јавно здравје низ државата. Годинава првпат вакцинацијата ќе биде бесплатна за лица над 65 години со просечна и потпросечна пензија, како и за оние без…

Интернисти од ГОБ 8-ми септември ќе одат на привремена работа во струмичката болница!

Интернисти од Градската општа болница „8 Септември“’ од Скопје и државната клиника ќе доаѓаат во Струмица на работа по една недела, бидејки од струмичката болница во приватното здравство заминаа дури 4 специјалисти од оваа област. Во…

Симптоми кои покажуваат дека вашиот крвен притисок е смртоносно висок!

Што е најголемиот проблем кај хипертензијата? Многу луѓе не сфаќаат дека имаат висок крвен притисок. Крвниот притисок се состои од две компоненти: систолен и дијастолен притисок. Првиот е притисокот кој настанува кога срцето ја пумпа крвта,…

Невработени медицински сестри ангажирани во Мобилниот сервис за домашна посета во Кочани

Медицински сестри и социјални работници преку мобилен сервис за домашна посета ќе спречуваат компликации кај хронично болни во кочанскиот регион. Шестмината ангажирани кои досега биле под Агенцијата за вработување, секој ден треба да им…

ВИДЕО: Здрава е, ама ќе оди на еутаназија бидејќи сексот не е како претходно!

Здравата и витална Французинка Жаклин Женусел на 74 години планира во 2020 година за последен пат да разговара со мажот и тројцата синови. Ќе го прослават нејзиниот 76-ти роденден, заедно ќе јадат и ќе пијат, а потоа планира да замине…

Младите лекари и специјализанти не сакаат шминкање туку суштински промени во здравството!

Системски промени а не шминкање на здравствениот систем, очекуваат од Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти кои минатата недела до надлежните  доставија 11 предлози за подобрување на статусот на докторите и спречување на…

Не ви требаат апчиња за спиење, ова е лекот!

Пореметувањето на спиењето може да биде резултат на некои биолошки елементи, нездравата исхрана, психијатриските и физичките медицински состојби. Ова се некои од состојбите кои можат да доведат до проблеми со сонот: -болки во вратот и…

Крв може да си дарувате и за себе – Ќе си помогнете при операции

Секој може да дарува крв за себе, а кога ќе му биде неопходно при ортопедски, неврохирушки операции, па дури и при кардиохирушки операции, ќе може да ја прими, бидејќи сопствената крв е најкомпатибилна. Станува збор за автологно дарување…

Здравствените власти ќе градат нова болница во Аеродром, но што дотогаш со лекарите во стара градска…

Дури за една година ќе почне изградбата на нова болница во општина Аеродром, каде од центарот на Скопје ќе биде преместена Клиниката за хируршки болести Свети Наум Охридски. Дотогаш, здравствените власти ќе бараат идејно решение како ќе…

Колку години има вашето срце?

Јавното здравство во Англија ги охрабрува луѓето над 30 години да направат онлајн-тест за да откријат колку години има нивното срце, а тестот укажува дали се изложени на зголемен ризик од срцев или мозочен удар. Тие предупредуваат дека…