Колку е паметно да ја чувате храната во пластични кутии?
Дали пластиката испушта токсини во храната?
Во речиси секое домаќинство, пластичните кутии се користат континуирано, дали да се зачува
храната попогодно за да зазема помалку простор или да се заштити со капакот од прифаќање
разни миризби. Иако постојано ги користиме пластичните кутии, ретко сметаме дали е здраво да ја
чуваме нашата храна во нив.
Одговорот на ова прашање го дава „Хола“, објаснувајќи дека за да дознаеме дали одредена
пластична кутија е соодветна за да ја чуваме својата храна во неа, првото нешто што треба да го
гледаме е за каква цел се произведува.
Меѓународниот симбол, што го открива тоа, е во форма на чаша со вилушка. Ако го има, тогаш
материјалите од кои е направена кутијата се специјално дизајнирани за да немаат проблем да
контактираат со храна.
Вториот елемент што треба да се земе предвид е симболот за упатства на производителот. Со
правење пластични кутии, погодни за микробранова печка, максималните и минималните
температури на кои можат да бидат изложени, дали можеме да ги ставиме во машината за миење
садови итн. Ако не ги следиме овие упатства, ние им овозможуваме на токсичните честички во
пластиката да навлезат во нашата храна.
Што е бисфенол А?
Една од најголемите опасности поврзани со пластика е одредена од токсичен агенс кој се користи
за менување на карактеристиките на материјалите, имено контроверзниот бисфенол А (БПА).
Долгогодишно негово користење останува една од главните дебати помеѓу научниците и
европските власти кои не можат целосно да го забранат, но ги намалуваат максималните нивоа на
изложеност на овој загадувач.
Во 2011 година, легислативата на ЕУ достигна максимум 0,6 mg за килограм храна, која со
ревизијата од 2018 година изнесува 0,05 mg.
Намалувањето е многу важно, иако сѐ уште не го достигна нивото на Франција, каде што пред неколку години беше целосно забрането да се користи во сите производи кои се во контакт со храната.
Бисфенол А е синтетичка супстанција која го менува функционирањето на хормонскиот систем и се
поврзува со болести како рак, дијабетес, неплодност, дебелина, аутизам и некои кардиоваскуларни
заболувања.