Што треба да јадете ако ви недостига витамин Д?
Недостатокот на сончева светлина поради пократкиот ден и облачното време директно доведува до недостаток на витамин Д во организмот. Неговиот недостаток го зголемува ризикот од разни инфекции и воспаленија, станува причина за ослабен имунитет, недостаток на енергија и мотивација, депресија.
Покрај тоа, витаминот Д е неопходен за апсорпција на калциум во телото, кој е одговорен за растот и зајакнувањето на коските и забите. Во текот на зимската сезона, вреди да внесете храна богата со витамин Д во вашата секојдневна исхрана, која ќе ви помогне да го надоместите недостатокот на сонце. Дознаваме кои се овие намирници.
Лосос – Лососот е незаменлив во облачните сезони – една порција (околу 100 g) содржи речиси дневна потреба за витамин Д. Покрај тоа, оваа црвена риба ја подобрува активноста на мозокот и го намалува ризикот од мозочни заболувања. Треба да знаете дека свежо уловената риба има многу поголема содржина на витамини.
Јајца – достапен и лесен начин за надополнување на резервите на соларниот витамин во телото. Јајцата се многу хранливи, а нивните жолчки содржат висока концентрација на витамин Д. Можат да се користат во која било форма: со тост за појадок, во салати или матени јајца.
Сардини – Овој вид риба содржи малку помалку витамин Д од лососот. Сепак, сардините се богати со железо, калциум и омега-3 масни киселини, кои се важни за доброто здравје на кожата, косата и забите, како и за формирање на коските.
Печурки – Еден од ретките растителни извори на витамин Д. Неговата содржина во печурките е мала, но тие можат да бидат алтернатива на рибата и морските плодови или додаток на храна богат со витамин Д.