Рецепт: Еве како да си направите сами коктел

Традиционално, мохито е коктел кој подготвува со пет состојки: бел рум, кафеав шеќер, сок од лимета (зелен лимон), природна газирана минерална вода и свежо нане.

Во кубанскиот рецепт се користи посебен вид нане (yerba buena) кое расте на островот и кое во комбинација со слаткиот вкус на кафеавиот шеќер, освежителната нота на цитрусот и вкусот на ментол му даваат моќен вкус на алкохолот и го прават овој коктел еден од најпознатите и најконзумирани летни пијалоци.

Овој коктел има релативно низок процент на алкохол (околу 10% алкохол).

Мохитото беше најомилениот пијалок на познатиот писател Ернест Хемингвеј. Тој отворил бар под името “La Bodeguita del Medio” каде се служел најмногу овој коктел. Барот станал многу познат и посетен и поради поради неговиот познат сопственик, но и поради познатиот пијалок.

Состојки:

1 лажица кафеав шеќер

7 ливчиња свежо нане

1 лимета, исечена на 4 кришки

2 лажици сок од лимета

100 мл природна газирана минерална вода (или сода вода)

2 лажици бел рум

5 коцки лед

Подготовка:

– Листовите нане, парчињата лимета и шеќерот ставете ги во дрвен сад со дрвен чук.

– Префрлете ги во стаклена чаша за служење горните состојки и додадете ја минералната вода, румот, сокот од лимета и измешајте.

– На крај додадете ги коцките лед и послужете.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.