Овие намирници ја „убиваат“ штитната жлезда
Иако не постојат посебни диети кои ефикасно се користат за лекување на нарушувањето на функцијата на штитната жлезда, сепак постојат некои намирници кои можат да помогнат, но и некои кои е добро да ги исклучите од секојдневната исхрана.
Во продолжение ви наведуваме намирници кои не ѝ годат на штитната жлезда.
1. Глутен
Лицата со хипотиреоза би требало да го сведат користењето на глутен на најмала можна мера, вели Рут Фречман, доктор од Академијата за исхрана и диететика. Доколку го имате тој проблем, глутенот може да го иритира тенкото црево и да пречи во искористување на лековите за замена на хормонот за штитна жлезда.
2. Преработената храна и брзата храна е солена, но не и богата со јод
Доколку идејата е да се зголеми внесот на солена храна, да се зголеми внесувањето на јод, сепак тоа не е добро, велат експертите.
„Повеќе од 75 отсто од внесот на натриум во исхраната доаѓа од спакуваните, претходно преработени готови јадења. Она што е важно да го знаете е дека произведувачите не мора да користат сол збогатен со јод во своите производи, а тоа вообичаено и не го прават“, вели д-р Илиќ. Преголемиот внес на натриум може да доведе до зголемување на крвниот притисок, а никако до доволна количина на јод.
3. Внимавајте со кафето
Д-р Илиќ предупредува и на штетното дејство на консумирањето на голема количина на кафе затоа што има стимулативни и струмогени ефекти, што претставуваат проблем за оние кои имаат хипер и хипотиреоза. Тој факт е поддржан со аргументите дека кафето е јак стимуланс во производството на хормони кај хипертиреозата, па може да ја влоши нејзината функција, а кај хипотиреозата кафето може да пречи при преземање на јодот и спречува создавање на тироидни хормони.
4. Мрсна и пржена храна
„Потврдено е дека мастите пречат во способноста на апсорпција на лекови кои се користат како замена на хормонот на штитната жлезда“, вели Стефани Ли професор на Медицинскиот факултет во Бостон.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.