Нутриционистка од Харвард ги следи овие правила за да го одржи својот мозок здрав

Ума Наиду помина со децении истражувајќи како анксиозноста влијае на различни аспекти на физичкото здравје, вклучувајќи го имунитетот, воспалението, исхраната и метаболизмот.

„Секогаш им кажувам на луѓето дека храната е непроценлива алатка која може да ни помогне да ја ослободиме анксиозноста, да го зголемиме фокусот и да го подобриме целокупното ментално здравје“, вели овој нутриционист од Харвард.

Наиду за CNBC ги кажа шесте правила што ги следи за да има помирен ум и посилен мозок.

Јадете што е можно помалку преработена храна

Наиду јаде необработена или што е можно помалку преработена храна. Зеленчукот, бобинките, непреработените житарки и мешунките се нејзината омилена храна бидејќи се богати со растителни влакна, кои се од суштинско значење за здравјето на дигестивниот систем и создавање средина каде што можат да растат добри бактерии.

Јадете храна со различна боја

Од темно зелена брокула и спанаќ до светло жолта боја на моркови и пиперки, јадењето широк спектар на бои обезбедува постојано снабдување со хранливи материи кои се неопходни за правилно функционирање на мозокот и мирен ум.

„Но, не се само овошјето и зеленчукот. Билките и зачините како шафран, рузмарин, куркума, црн пипер и босилек исто така носат боја, вкус и својства против анксиозност – во форма на сложени супстанции наречени биоактивни – во вашите јадења. На пример, куркуминот, биоактивна супстанца која се наоѓа во куркумата, може да помогне во контролата на воспалението и високиот холестерол“, рече таа.

Зголемете го внесот на микронутриенти

Витамините од Б-комплексот, Ц, Д и Е, и минералите како што се калциум, магнезиум, железо и цинк се важни микронутриенти кои можат да помогнат во намалувањето на анксиозноста.

Дајте приоритет на здравите масти

Постојаното снабдување со здрави масти е еден од најважните фактори за одржување на здравјето и без анксиозност. Маслиновото масло и маслото од авокадо се антиинфламаторни и промовираат добро здравје и метаболизам на цревата.

„Тие треба да бидат вашите главни масла за готвење и да го сочинуваат најголемиот дел од внесот на масти. Избегнувам масло од соја и сончоглед, кои често содржат нездрави омега-6 полинезаситени масни киселини (PUFAS). Морските плодови, јаткастите плодови и семките се клучни за намалување на анксиозноста, спречување на невроинфламација и заштита од невродегенерација“, објаснува нутриционистот.

Избегнувајте храна која го зголемува нивото на шеќер во крвта

Гликемискиот индекс (ГИ) мери колку брзо храната влијае на нивото на гликоза во крвта. Јаглехидратите со висок ГИ, како што се рафинираното пченично брашно и белиот ориз, може да го зголемат нивото на шеќер во крвта, што може да значи излив на енергија проследено со пад.

„Овој циклус на високи и падови е поврзан со анксиозност. Природните шеќери ги добивате од овошјето и зеленчукот, така што додадените шеќери – кои исто така се храна со висок ГИ и имаат мала или никаква хранлива корист – треба да се сведат на минимум“, истакна Наиду.

Најдете рамнотежа и бидете доследни

Нутриционистката вели: „Слушајте го вашето тело. Ако се чувствувате мрзливи, раздразливи, гладни или нервозни по јадење одредена храна, обидете се да ја исфрлите од вашата исхрана. Ако нешто не ве прави да се чувствувате добро откако ќе ја јадете, веројатно не е добра за вас“.

Коментари

коментари

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.