Кардиолог вели дека ова овошје е најдобро за намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок или хипертензијата го зголемуваат ризикот од сериозни здравствени проблеми како што се срцев удар и мозочен удар. Затоа, неопходно е да се грижиме за крвниот притисок, а здравата исхрана може да ни помогне да го намалиме.
Кардиологот Дејвид Сабгир изјави за „Eating Well“ дека четири овошја се особено ефикасни во контролирањето на крвниот притисок. Нивните хранливи својства ги прават одлични за стабилизирање или намалување на хипертензијата.
Банани
Богати со хранливи материи здрави за срцето како калиум, бананите помагаат во справувањето со хипертензијата. д-р. Сабгир вели: „Калиумот е препознатлив по неговата способност да ги намали ефектите на натриумот во телото и да ја ублажи тензијата во крвните садови“.
Овој важен минерал игра улога во тоа колку течност се складира во телото. Ако телото задржува премногу вода, ќе има повеќе течност во крвта, што го зголемува крвниот притисок. Калиумот помага да се отстрани овој вишок течност.
Авокадо
Слично на бананите, авокадото е богато со калиум. Докторот истакнува: „Исхраната богата со калиум помага да се ублажат штетните ефекти на натриумот врз крвниот притисок“.
Покрај тоа, оваа кремаста храна содржи и диетски влакна и незаситени масти, кои дополнително можат да имаат корист за кардиоваскуларното здравје.
Бобинки
Без разлика дали ќе ги додадете во јогурт или ќе ги јадете свежи, овошките како малини, боровинки и капини може да помогнат во справувањето со високиот крвен притисок.
„Бобинките содржат антиоксиданси, вклучително и антоцијани, за кои истражувањата покажуваат дека можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок“, вели д-р Сабгир.
Студијата објавена во списанието „Molecular Nutrition & Food Research“ открила врска помеѓу поголем внес на антоцијани и помал ризик од срцеви заболувања.
Киви
Лекарот објасни дека зеленото овошје е добар извор на витамин Ц и може да помогне во намалувањето на крвниот притисок кај луѓето со „примарна хипертензија“.
„Неодамнешните истражувања открија дека дневната порција киви може да го намали систолниот крвен притисок“, тврди овој доктор, мислејќи на истражувањето објавено во списанието „Nutrients“. Тој забележува дека кивито содржи и калиум, што може да придонесе за овој ефект.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.