Какао и мед против анемија
Медот ни е познат како одличен избор во превенција на многу болести, додека какаото се смета за една од најхранливите намирници. Исклучително е богато со антиоксиданти.
Доволно е ако се каже дека има повеќе антиоксиданти од црното вино, боровинките, акаи бобинките и шипката заедно. Богато е со минерали и железо поради што се сврстува меѓу првите борбени редови кога станува збор за анемијата.
Во комбинација со медот се користи во прав, најдобро е сировото, органско какао. Се консумира по една лажичка наутро во однос 1:1.
Може да се користи и во помал однос за подобрување на општото здравје и како превенција. Најдоброто од сè е тоа што е премногу вкусно!
Научниците го вбројуваат какаото во таканаречената “Суперхрана”, а исто така, тврдат дека имат трипати поголемо дејство врз организмот од зелениот или црниот чај.
Какаото е позната како билка која го чува организмот од слободни радикали, го намалува стресот и депресијата, штити од болести на срцето и крвните садови, како и од многу видови канцер. Одличен извор на железо!
КАКАО ЗА АНЕМИЈА
Какото има најголем процент на железо и се препорачува како лек за анемија. Значи, доколку имате проблем со анемијата, внесете го во својата исхрана.
Помешајте 1 лажичка какао во прав и 1 лажичка мед, така што ќе добиете смеса која наликува на нутела. Се консумира секое утро на празен стомак.
Какото е богато со железо, витамин Ц, бакар и манган – многу значајни за активацијата на железото во организмот и лекувањето на анемијата. Железото влегува во состав на хемоглобинот кој е одговорен за транспорт на кислородот преку крвта до сите клетки.