Едно јајце на ден спречува формирање на тромб и ризик од срцев yдap
Студија вклучена во речиси половина милион луѓе во Кина покажа дека едно јајце на ден може да го намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен у дар. Експертите посочуваат дека к онсумирањето на варени јајца мора да биде дел од животот за да има позитивни ефекти.
Сепак, се чини дека исчезнуваат стравувањата дека премногу јајца можат да бидат штет.ни за здравјето. „Можеме да зборуваме за многу ограничувања и предупредувања во исхраната, но главната порака на оваа голема студија во К ина е дека едно јајце на ден не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести, но може дури и да има позитивно влијание врз здравјето“, вели професорката Нита Форуи од Кембриџ.
Повеќето лекари препорачуваат јајца како дел од здравата исхрана, бидејќи е природна храна со најголема хранлива вредност – содржи високо ниво на протеини, витамини А, Д, Б и Б12, како и лутеин и зеаксантин кои помагаат во спречување на оште.тување на очите во староста.
Доволно е да јадете едно јајце на ден за да ги почувствувате лековитите ефекти. Можеби единствената забелешка треба да биде, вели д-р Филипс, дека прекумерната кон-сумација на одредена храна значи помалку внесување на хранливи материи од друга храна.
Секако, во исхраната треба да има баланс и да не се јаде само една одредена храна. Експертите препорачуваат дека е доволно да јадете едно јајце на ден за да останете здрави. Јајцето е ретка храна која го содржи витаминот Д.
Исто така, иако јајцата се „одличен извор на протеини“, д-р Филипс предупредува дека внесувањето на овие белковини може да ги преоптовари бубрезите. Секако, овде повторно решението е баланс.