Генијален трик за успешно да направите сарма, дури и за почетници

Правењето сарма е голем предизвик за многу домаќинки, а повеќето од нив имаат проблем со тоа што сармата се распаѓа при готвењето. За да не се распадне сармата при готвењето, треба да ги извиткате на следниов начин:

Измијте ги листовите зелка и исечете го коренот, а на работ ставете го филот од мелено месо. Свиткајте, па повлечете ги рабовите навнатре од двете страни со прстот. Така сармата никогаш нема да се распадне за време на готвењето и ќе изгледа совршено кога ќе ги послужите.

Сортирање на сарми

Уметност е и ставањето сарма во тенџере. На дното на садот се ставаат три или четири листови неискористена кисела зелка, а врз нив се посипува исечкана сланина и едно чешне лук исечено на мали парчиња. На дното на тенџерето се ставаат бибер и ловоров лист. Потоа се редат сармите: прво околу периметарот во круг, а потоа измеѓу додека не се покрие дното. Над овој ред ставете сè од суво месо, по можност суви ребра.

Потоа повторно оди сармата, меѓу која се набиваат парчиња исчистен лук и сланина или парчиња суви ребра, па повторно сарма, ако останат. Колку ќе бидат мрсни сармата одредува колку се масни сувите ребра и колку сланина ќе ставите во тенџерето. Бидете свесни дека оризот ќе впие многу маснотии и дека сармата е калорично јадење. Кога ќе заврши распоредот на сармата, сармата се прелива со ладна вода за добро да се впие, а потоа се става на чинијата.

Бидејќи оризот во сармата многу брзо ќе ја собере речиси целата вода, сармата мора да се надополни, но изгледа дека е млака вода, овојпат обилно. Како и да се приготвуваат, околу сармата секогаш има многу работа. Затоа е непишано правило сармата секогаш да се подготвува во поголем сад. Потоа сармите се оставаат да крчкаат колку сакате, ништо нема да им се случи.

Коментари

коментари

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.