Храна која може да го намали лошиот холестерол

Холестеролот може да биде комплексен проблем. Од една страна, на телото му е потребен за многу различни функции, а од друга страна, премногу холестерол може да ги зголеми шансите за развој на срцеви заболувања.

Што предизвикува висок холестерол и што може да се направи за поефикасно да се управува со него?

„Откриваме сè повеќе за тоа што влијае на нивото на холестерол кај една личност, од генетика до исхрана до навики за животниот стил. Станува сè појасно дека генетиката игра голема улога во тоа како телото го обработува холестеролот“, вели диететичарот Триста Бест за Eat This.

Сепак, има некои навики во исхраната кои можат да доведат до висок холестерол или да го влошат, како и оние кои можат да помогнат да се намали холестеролот и да се контролира неговото ниво. Одреден зеленчук може да ви помогне да го намалите холестеролот, што ви го откриваме подолу.

Спанаќ

Спанаќот е преполн со витамини, минерали и хранливи материи кои му се потребни на вашето тело, особено кога станува збор за управување со здравјето на срцето.

Влакната може да го намалат лошиот холестерол кој циркулира во телото. Влакната ќе го привлечат холестеролот и природно ќе го отстранат од телото, а со тоа ќе го намалат. Покрај спанаќот, за намалување на холестеролот можете да консумирате и моркови и блитва, посочува Бест.

Аспарагус

Иако тие се една од најмалку хидратантните намирници и треба да се избегнуваат на топло време, аспарагусот има многу корисни хранливи материи.

Аспарагусот содржи витамини, минерали, влакна и други хранливи материи кои можат да помогнат во одржување на здравјето на срцето. Богат со фолати, аспарагусот помага и во намалување на нивото на хомоцистеин во телото, што може да ја подобри циркулацијата и да го намали ризикот од срцеви заболувања, вели диететичарката Џенет Колман.

Брокула

Брокулата е разноврсна, вкусна и полна со хранливи материи здрави за срцето кои помагаат да се контролира холестеролот.

Брокулата е уште еден одличен зеленчук за намалување на холестеролот бидејќи е богата со влакна и витамин Ц. Брокулата содржи и бета-каротен, кој помага да се спречи оксидација на LDL холестеролот во крвотокот, забележува Колман.

Прокељ

Прокељот е преполн со антиоксиданси и антиинфламаторни својства кои помагаат во заштитата од срцеви заболувања. Тие се исто така одличен извор на витамин Ц, кој помага во одржување на здрави крвни садови и на тој начин го намалува крвниот притисок, вели Колман.

Артичоки

Артичоките ретко се наоѓаат на нашето мени, но тие се полни со витамини и минерали кои можат да помогнат во контролата на холестеролот, па затоа вреди да ги јадете почесто.

Артичоките се богати со растителни влакна, магнезиум и антиоксиданси како витамин Ц и бета-каротен. Тие исто така содржат витамин К, кој помага да се спречи формирањето на згрутчување на крвта во артериите. Артичоките исто така може да помогнат да се намали воспалението низ телото, вели Колман.а од идеите како да ги чувате артишокот е овој рецепт за тестенини со артишок и лимон, вкусно јадење за кое се потребни само 20 минути за да се подготви.

Коментари

коментари

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.