Зошто жените треба повеќе да спијат од мажите?

Постојано слушаме и читаме дека треба да спиеме најмалку осум часови дневно за да функционираме целосно и да бидеме оптимално продуктивни. Сепак, центарот за истражување на спиењето на Универзитетот во Лафбург, Англија, откри дека на жените им треба повеќе сон отколку на мажите.

Двете главни причини за ова се дека, женскиот мозок работи потешко од машкиот и бара повеќе време за одмор од поинтензивниот распоред.

Женскиот мозок е создаден и за емоционално и аналитичко размислување. Ова води до нивните мултитаскинг вештини, кои бараат многу енергија. Нивната способност да прават и да размислуваат за неколку работи во исто време, дури и не исчезнуваат кога лажат. Затоа жените имаат повеќе потреба за сон.

Според Националната фондација за спиење, жените на возраст меѓу 30 и 60 години спијат во просек 6 часа и 45 минути дневно во работните денови. Хормоналните промени во женското тело не се ограничени само на пубертетот. Тие се случуваат во животот на жената. Тие бараат повеќе одмор за телото.

Додека мажите често ги ограничуваат своите секојдневни активности за работа и спорт, жените треба да се грижат за домаќинството и за децата. Ова е уште еден предуслов за потреба од повеќе спиење.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.