Зошто зеваме?

Научниците утврдија дека зевањето е многу посложена појава отколку што до сега се веруваше. Тоа може да се појави од различни причини и да има различни функции.

Станува збор за средство кое во стресни периоди овозможува да го одржиме мозокот во будна состојба. Кај многу животински видови заразното зевање е начин да се заштити семејството и пријателите така што сите во групата ќе останат во состојба на подготвеност. Појавата, која обично трае околу шест секунди и често се јавува во серии, предизвикува хемиски промени во мозокот.

Долго време се веруваше дека зевањето е начин да се компензира недостатигот на кислород во организмот, а нашата склоност да зеваме кога ќе видиме други да го прават е погрешно толкување како израз на емпатија.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.