Зошто убавите жени се поздрави?

Атрактивните жени немаат само убаво лице. Поради својата самодоверба тие помалку лачат хормон кортизол, кој е поврзан со стресот, покажа нова студија.

Истражувањето истакнува дека стресот исто така влијае на плодноста, па со самото тоа, истакнуваат истражувачите, фацијалната атрактивност сингализира репродуктивен потенцијал.

Стресот влијае и на метаболизмот, нивото на енергија, крвниот притисок и многу други болести.

Атрактивните жени исто така имаат доволна количина масти во телото, покажа истражувањето објавено во журналот Биологѕ Леттерс.

– Интересно е тоа дека фацијалната атрактивност во негативна корелација е со ниво на плазма кортизол, што укажува на тоа дека стресот ја намалува атрактивноста на жената. Исто така, ниското ниво на кортизол е показател на здравјето на лицето на жената. Тоа е докажано со многу истражувања за стресот, кој има големо влијание и на имунолошкиот систе, срцевите болести и слично, вели др. Маркус Рентал, лидер на истражувањето.

Исто така, укажано е на тоа дека убавината не значи и имунитет за сите болести, посебно не за хепатитис Б.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.