Зошто цигарите и алкохолот одат заедно?

147

Научниците тврдат дека ја откриле причината поради која луѓето се претвораат во социјални пушачи кога пијат алкохол, а тоа е поврзано пред сè со стремежот да останат будни, пишува „Индепендент”.

Истражувачите од Универзитетот на Мисури сметаат дека луѓето копнеат за ефектот на никотинот како стимулант при пиење, бидејќи тој помага да се компензира чувството на поспаност, предизвикано од алкохолот.

Научниците ги набљудувале ефектите од алкохолот и никотинот врз мозокот на стаорците. На следените области на мозокот, поврзани со рефлекси, учењето и вниманието, тие откриле дека никотинот ја потиснува поспаноста предизвикана од алкохолот.

-Една од причините луѓето да бараат никотин во комбинација со алкохолот е да го задржат пријатно чувство на опиеноста, а во исто време сакаат и да ја потиснат поспаноста, велат истражувачите.

Ако пак не сакате да западнете во вакви ситуации, консумирајте алкохол со мерка.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.