Зошто трудниците посакуваат кисели краставички и сладолед?

202

 

Желбите на бремените жени се појавуваат најчесто од 12. до 14. недела од бременоста, односно кога се смируваат мачнините. Само десет отсто од бремените жени чувствуваат неодолива желба за овошје и зеленчук, а најчесто сепак се работи за желба за брза храна и слатко.

Желбата за солена и масна храна почесто се јавува во вториот и третиот месец, отколку во првиот. Причината за тоа е зголемување на волуменот на крвта во бременоста, па воедно е поголема и потребата за солена храна.

На почетокот на бременоста на жената најчесто и одговара кисела храна, така што консумирањето на кисела зелка, кисели краставици не е мит, туку овие работи навистина се предмет на уживање на многу бремени жени.

Иако со сигурност не може да се утврди која е точната причина на желбите на бремените жени, најчестото објаснување е дека во телото на бремените жени недостигаат некои од хранливите материи, а желбата за слатко најчесто сладолед може да укажува на недостиг на калциум и маснотии.

Исто така менувањето на хормоните во текот на бременоста ја менува досегашната перцепција на вкус и мирис на некои продукти, така што не е ништо чудно ако некои продукти кои жените ги консумирале пред бременоста, во текот на бременоста да не можат ниту да ги помирисаат.

Секако на бремената жена треба да и се исполнуваат желбите, но сепак битно е таа да биде умерена. Помали оброци, доволно овошје и зеленчук треба да бидат секојдневие. Познато е дека продуктите кои бремените жени најчесто ги сакаат имаат многу масти, соли, шеќери и секако, калории, а прекумерната телесна тежина може да доведе до гестациски дијабетес, прееклампсија и многу други потешкотии. Сето тоа е доволна причина за умереност во нездравата храна и пијалаци.

Кога имате огромна желба за некоја храна, обидете се да се залажете себеси со некои од следните здрави замена. Цедени овошни сокови, јогурт во кој сте додале овошје и малку мед, сите видови овошје и зеленчук, пуканки наместо чипс.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.