Зошто треба да се јаде чоколоадо?

167

Луѓето кои јадат чоколадо барем еднаш во денот биле подобри на тестовите на когнитивни способности од оние кои во него уживаат ретко, покажа една нова студија која ја спроведоа научниците од Универзитетот во Мајн, Универзитетот во Јужна Австралија и Институтот за здравје во Луксембург. Во студијата објавена во списанието „Апетит“ учествувале 968 луѓе на возраст од 23 до 98 години.

Научниците веруват дека редовното конзумирање какао флаванол може да биде еден од неколкуте фактори кои ги објаснуваат когнитивните придобивки кои ги дава чоколадот.

Исто така, тие велат, дека ризикот од зголемен крвен притисок и дијабетес тип 2 е понизок кај оние кои редовно конзумираат чоколадо.

Научниците заклучија дека идните истражувања ќе обезбедат дополнителен увид во поврзаноста на чоколадото богато со какао флаванол и невропсихолошкото здравје и во механизмите кои ги поврзува.

Тие сметаат дека во идните студии ќе биде важно да се истражуваат оптималните колични на конзумриање чоколадо за краткорочни и долгорочни ефекти.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.