Зошто треба често да пиете сок од портокал?

Започнете го денот со чаша сок од портокал и обезбедете ги своите дневни дози за витамин Ц, а воедно и заштитете се од рак.

Ако секој ден уживате во чаша сок од портокал, можете да сторите многу за своето здравје. Имено, најново истражување покажува дека овој напиток може за помогне во заштитата од рак.

Овој популарен пијалак е вистински рудник на антиоксиданси, и штити од оксидативен стрес што го предизвикуваат стимуланси од околината и генетски мутации. Антиоксидансите ги елиминираат слободните радикали во телото, кои се одговорни за процесите на развивање болест и стареење. Меѓу болестите против кои штити е ракот, тврдат истражувачи во списанието „Nutrition and Cancer“.

– Сокот од портокал може да придонесе за хемопревенција во кој било стадиум од канцерот и неговото напредување. Меѓу најбитните ефекти на сокот од портокал е неговиот потенцијал против токсичност на генот и против генетски мутации, што е покажано во клетките кај животните и луѓето, појаснуваат научниците.

Само една чаша сок од портокал ги задоволува нашите дневни потреби за витамин Ц. Добар извор е на калиум, фолацин и тијамин (витамин Б1), а содржи и витамин Б6, нијацин (витамин Б3) и магнезиум. Природниот сок од портокал, научно е докажано, го подигнува нивото на ХДЛ (добриот) холестерол.

Во сокот од портокал се наоѓаат и антиоксидансите хесперитин и нарингинин. Тие ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат при намалување на ризокот од срцеви заболувања.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.