Зошто скршениците кај пушачите зараснуваат побавно?

400

Истражување во Велика Британија покажува побавно лекување на фрактури кај пушачите. Научници од Линколн Универзитетот анализирале примероци на матични клетки одговорни за зараснување на коските и тоа од од 50 пушачи и непушачи кои имале скршеници на нозете.

Резултатите покажале дека матичните клетки од непушачите биле пквалитетни и повеќе активни а нивнатараспределба значително побрза. Во спроедба со нив, кај пушачите токсичните ефекти од чадот ги активирал молекулите кои имаат негативно влијание врз клучните процеси.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.