Зошто не треба да пиете вода од пластично шише што стоело во автомобил?

249

Водата која престојувала одредено време во топол автомобил, иако е затворена таа може да се „расипе“.

Точно е дека високите температури го расипуваат квалитетот на водата. Научниците во таква загреана вода пронашле две состојки кои се штетни за човековото здравје и кои можат да предизвикаат мачнини во желудникот.
Се работи за антимон и бисфенол А.
Антимонот е тежок метал кој може да предизвика оштетување на црниот дроб, белите дробови и срцето и да предизвика проблеми со желудникот.

Бисфенолот А во телото се однесува како естроген, има влијание врз хормоналниот баланс, а се поврзува и со многу други болести како дебелина и дијабетес.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.