Зошто не треба да јадете ноќно време?

Истражувањето спроведено на Универзитетот Калифорнија ги поврзува редовните ноќни оброци со отежнување со учењето и помнењето.
Причина за тоа е негативното влијание на конзумирањето храна во ноќните часови врз делувањето на хипокампусот.

Ноќните оброци веќе се поврзувани со зголемување на телесната маса и ризикот за дијабетес тип 2.

Новите резултати се објавени во он лај списанието „eLife“, a се темелат на експерименти спроведени врз глувци.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.