Зошто не треба да ги чувате јајцата на вратата од фрижидерот?

Вратата се смета за најтоплиот дел од фрижидерот, поради што постои можност јајцата бргу да се расипат, за разлика, доколку би ги ставиле во внатрешноста.

Освен тоа, експертите од областа на здравјето тврдат дека вратата на ладилникот е подложна на постојани промени на температурата поради честото отворање и затворање.

Слично мислење има и докторот Стјуарт Фаримонд кој смета дека за некои јадења, јајцата треба да се држат на собна температура.

-Вибрациите кои настануваат при ударите на вратата ја дестабилизираат белката, поради што може да се уништи некое јајце. Додека за готвени јајца можете да користите јајца од ладилник, за пржени би требало да бидат на собна температура, објаснува Фаримонд.

Сепак, неговата препорака се коси со условите во поглед на здравствената исправност кои јајцата мораат да ја поседуваат,па вели дека за време на топлите денови јајцата мораат да се чуваат во ладилникот. Единствено можеме да се направи компромис и да се чуваат на полиците, а не на вратите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.