Зошто кај пушачите скршениците потешко се лекуваат?

191

Пушењето може да го забави зараснувањето на скршени коски покажуваат резултатите од истражувањето на група научници од американскиот Универзитет во Пенсилванија.

Просечно се проценува дека на пушач му се потребни 30 недели за целосно да заздрави од фрактурата, додека на лицето кое не пуши му се потребни само 24 недели. Според лекарите тоа е огромна разлика.

Со подолгото време за целосно заздравување, кај пушачот се јавува и двојно поголема опасност од појава на компликации поврзани со скршеницата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.