Зошто е тешко да се откажат цигарите?

176

Една научна студија открила дека 43% од жените престануваат да пушат во бременоста, но продолжуваат со штетната навика откако ќе го родат детето.

Никотинот предизвикува зависност, а во мозокот ги собира „никотинските“ рецептори. Освен тие постојат и „канабиноидни“ и „опиоидни“ рецептори, кои функционираат на сличен начин.

Иако не се развиени со намера луѓето да бидат зависни од дрога, сепак билните хемикалии овозможуаат директен пат до мозокот. Всушност затоа пушачите со текот на времето се прилагодуваат со фактот дека никотинот е присутен во нивното тело, што ја развивава толеранцијата и доведува до желба за таа работа.

Тоа е причина зашто зависноста од никотин е поголема од другите зависности, како често споменуваните зависности од интернет и чоколада, на пример. Со оглед дека за наведените појави не постојат рецептори во мозокот, како што постојат за никотин, зависностите не се развиваат на сличен начин.

Сепак, тоа не значи дека секој кој запалил цигара ризикува да стане зависнк од никотин, меѓутоа, повеќето пушачи се правдаат на фактот дека хемиската програмираност на никотинот го отежнува оставањето на оваа штетна навика.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.