Зошто е потребно секое утро да пиете вода со лимон?

1. Водата со лимон ве снабдува со доволно количество електролити и го навлажнува вашето тело. Лимоните се богати со електролити како потасиум, калциум и магнезиум.

2. Водата со лимон е одлична за вашите зглобови; ја намалува болката во зглобовите и мускулите.

3. Топлата вода со лимон го подобрува варењето. Лимоните се полни со лимонска киселина која содејствува со ензимите и киселините кои го поттикнуваат лачењето на стомачните сокови.

4. Го поттикнува лачењето на ензими од страна на црниот дроб од било која друга храна или напивка.

5. Водата со лимон го прочистува вашиот црн дроб. Лимоновиот сок придонесува во отстранувањето на отровните материи од црниот дроб.

6. Лимоните имаат силни антивоспалителни својства, па така водата со лимон помага против инфекциите на дишните патишта и болното грло.

7. Топлата вода со лимон ја регулира работата на дебелото црево.

8. Водата со лимон го регулира метаболизмот. Лимоните се моќни антиоксиданси – ги спречуваат оштетувањата предизвикани од слободните радикали и го јакнат имунитетот.

9. Овозможуваат нормална функција на нервниот систем, благодарение на потасиумот кој го содржат. Недостатокот од потасиум предизвикува депресија и вознемиреност. Здравиот организам изискува доволно количество на потасиум за да може да испраќа постојани сигнали до срцето.

10. Водата со лимон ја прочистува крвта и крвните садови.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.