Зошто е подобро да јадете зрела банана?

Потполно зрелата банана произведува супстанца TNF (Tumor Necrosis Factor) која има способност да се бори против клетките кои се однесуваат невобичаено.

Како бананата зрее, така развива темни точки на лушпата. Колку повеќе точки има, толку е побогата со супстанции кои го развиваат имунитетот.

Во тој степен на зрелост, бананата е најдобра за дигестивниот систем, бидејќи шеќерот од неа тогаш најдобро се апсорбира, за разлика од помалку зрелите стадиуми на бананата, кога е потешка за варење, бидејќи скробот се уште не се претворил во шеќер.Нивото на антиканцерогени супстанци одговара на нивото на зрелост на овошјето – колку бананата е позрела, толку повеќе има антиканцероген квалитет.

1. Пружаат додатна заштита од рак

2. Лекуваат киселина во желудникот

3. Го регулираат крвниот притисок

4. Помалку сте депресивни

5. Ќе ја подобрат столицата

6. Даваат енергија – веднаш

7. Добри се ако имате чир на желудник

8. Супер пријател против борбата со анемија

9. Помагаат при менструални болки

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.