Зошто доматите не смеат да стојат во фрижидер?

Ладните домати можат да предизвикаат “променета испарлива синтеза” и минливи промени во метилирањето на ДНК – дури и кога доматите се враќаат на собната температура и гените кои го прават вкусот на доматот се “исклучени”, а промената е неповратна.

За вкусен домат – составен од комплексна мешавина на киселини, шеќери и хемикалии познати како испарливи органски соединенија – потребни се повеќе од 30 хемикалии со иста рамнотежа. Еден тим истражувачи ги чувале доматите во студена средина од околу 40 степени по Фаренхајтови, проследени со период на опоравување на 68 степени.

После ова на доматите му се случува “шок” додека да се изладат па дури и после цел ден оставени на собна температура, тие никогаш не го вратија вистинскиот вкус.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.