Зошто 30-годишниците изгледаат како да имаат 45 години?

30-годишниците  денеска, гледајќи го  нивното здравје и споредувајќи ги со претходните генерации, имаат повеќе од 15 години . ова е поентата во истражувањето објавено во Европското списание за превентивна кардиологија. Нивните тела дејствуваат  како да имаат 45 години и често страдаат од висок крвен притисок, дијабетес и дебелина во споредба со претходните генерации.

Истражувачите во период од 25 години го набљудувале здравјето на 6000 лица во  20-тите, 30-тите, 40-тите и 50-тите години. Помладите генерации се многу полош метаболизам и голем број на проблеми, а најсериозни се притисокот и тежината, пренесува  Daily Mail. Мажите во 30-тите години денес се за 20 проценти повеќе склони кон дебелеење отколку претходните генерации, додека пак 20-годишна жена е за двапати повеќе склони кон дебелеење од генерациите постари 10 години. Крвниот притисок се зголемува и кај двата пола, а и мажите имаат поголем ризик од дијабетес. Преваленцијата на дебелината кај помладите генерации до 40 е еднаква на онаа кај луѓето од 55 години. Ова значи дека помладата генерација е всушност 15 години постара. Експертите со препорака – повеќе физичка активност и балансирана исхрана, особено кај помладите генерации. Поради овие наоди стравуваат дека Поради овие наоди, стравуваат дека животниот век во иднина може да се намали поради поблемот со дебелината.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.