Знаете ли кои болести може да ги добиете од бакнување?

 

Ова се болестите кои можете да ги добиете токму преку бакнување:

  1. Било кој респираторен вирус

Настинка, грип, заушки и рубеола. Покрај со бакнување, овие болести може да се пренесат и со кашлање и допирање.

2. Мононуклеоза

Најчесто е предизвикана од Епштајн-Баровиот вирус и е проследена со умор и симптоми слични на грип. Најчести жртви на оваа болест се лицата меѓу 15 и 30 години.

3. Вирус херпес симплекс

Станува збор за орален херпес кој предизвикува инфекција на устата и лицето. Обично се пренесува преку бакнување, но и преку заразена храна, кашлање и кивање.

4. Наследен херпес

Вообичаено телото  може да се избори со него а лицата кои го имаат воопшто и не знаат дека го имаат во себе, но штом нивниот имунитет се намали, тогаш се забележуваат и првите симптоми. Температура, умор и болки во мускулите се најчестите симптоми, а понекогаш може да дојде и до појава на воспаление на белите дробови, енцефалитис и проблеми со видот.

5.Стрептокока

Лесно се лечи со антибиотици, но ако не се лечи може да доведе до воспаление на белите дробови

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.