Жените во менопаузата имаат потешкотии со помнењето

292

Истражување спроведено на Универзитетот Харвард покажува дека намалувањето на присутвото на естрогенот кај жените во менопауза ги зголемува шансите за потешкотии со помнењето.

Наодите, кои ги објави „Журнал од неуросајнс“, се собрани од околу 200 испитаници на возраст од 45 до 55 години.

Испитаничките учествувале во истражувањето во тестирање на помнењето и биле подложени на снимање на мозокот со уред за магнетна резонанца.

Научниците потенцираат дека присутноста на хормонот естроген е поврзана и со функцијата на хипокампусот, дел од мозокот клучен за помнењето.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.