Жените со болна менструација имаат ментално нарушување!

Жените кои страдаат од тешки промени во расположението една недела пред менструацијата ќе имаат дијагноза на ментално нарушување , најавија лекари во петтото издание на Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања на Асоцијацијата на американски психотерапевти.
Сепак, мислењето кај лекарите ПМС да се карактеризира како нарушување е поделена и критичарите велат дека тоа само придонесува за стереотип дека жените се емоционално нестабилни во зависно од циклусот.
Дијагнозата на ментални нарушувања е поврзана со жените со PMDD кои имаат предменструални дистрофични нарушувања чии симптоми на раздразливост, замор, несоница и депресија се повеќе од очигледни. Според новата класификација во прирачникот, душевно болни може да прогласат 5 до 8 отсто од жените кои страдаат од такви различни симптоми на ПМС.
– Тогаш признавањето дека страдаат од ПМС дефинитивно со себе носи социјална стигма, и истакнати личности во психијатрија најавија бунт против новостите во прирачникот – вели Гери Гринберг , ценет автор на книги за психотерапија.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.