Жените или мажите – Кој кого ризикот за мозочен удар е поголем?

Жените од сите возрасти имаат поголем ризик за развој на мозочен удар отколку мажите и треба редовно да го контролираат крвниот притисок , велат истражувачите во новото истражување објавено во медицинското списание ” Stroke’.

– Жените имаат повеќе ризик фактори за мозочен удар, како што се мигрена , дијабетес , депресија и срцева аритмија – изјавила Шерил Башнел, професор по неурологија од Медицинскиот центар во Северна Каролина.

Научниците докажале дека мозочниот удар е трета причина за смрт кај жените, по болести на срцето и рак, а петта причина за смрт кај мажите.

Истражувањето покажува дека потребата од редовните мерења на крвниот притисок е важен особено кај младите жени, пред да почнат да користат контрацептивни пилули и забремени.

Научниците забележале дека симптомите на мозочен удар кај жените се исти како кај мажите, но понекогаш се скриени и не може лесно да се забележат. Познати симптоми се вкочанетост на телото, особено од една страна , тешкотии во зборување и разбирање , и проблемот е во тоа што жените имаат симптоми во ублажена форма, која не го намалува ризикот.

Мозочен удар значи престанок на работата на одредени групи на мозочните клетки и е предизвикана од недостаток на кислород. Недостатокот на кислород се јавува како резултат на циркулаторните нарушувања поради блокада на крвните садови или нивните капки и дамки крв во мозочното ткиво.

Оваа болест бара итна интервенција , бидејќи тоа може да предизвика трајно оштетување на мозокот и да биде фатална.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.