Женетите мажи се поатрактивни за женскиот пол!

Мажите кои веќе имаат партнерка имаат тенденција да бидат попривлечни во очите на жените, и некои теории сугерираат дека еволуцијата им прави услуга на жените кои се попривлечни од партнерките на мажите. Сега, новата студија изразува сомнеж за ова толкување, па опишува една друга, посуптилна слика.

Според трудот, објавен во списанието Scientific Reports, мажите “добиваат” на атрактивност додека се во врска, ни исто така и апстрактен уметнички изглед кој од испитаниците е позитивно оценет.

“Жените кои учествуваа во нашата студија се изјаснија дека лицата на мажите се поатрактивни само ако другите жени го искажале тоа високо ниво”, вели д-р Кејт Крест, лидер на проектот од Универзитетот Сент Ендрјус.

“Жените изгледаат како да ги копираат партнерските преференци на другите жени, но ова едноставно може да биде затоа што луѓето имаат општа тенденција да бидат под влијание на туѓото мислење”, додава тој.

Концептот што го истражувал тимот се нарекува копирање на избраници. Ако потенцијалниот партнер е избран од друга жена, општо на жените им се чини дека овој маж има повисоки квалитети од оние кои немаат партнерка. Ова е забележано кај неколку видови птици и риби, а им помага и на жените да се обидат да изберат најдобар можен партнер за репродукција. Иако претходно се тврдеше дека овој феномен се појавува и кај луѓето, истражувањата никогаш не беа истражувани на директен начин како што е направена оваа студија.

Тимот ги собрал оценките кои жените ги давале гледајќи фотографии од мажи. Пред и потоа, им биле дадени информации за тоа како гласале другите жени кои учествувале во истражувањето.

Студијата потоа била повторена со вклучување на лезбејки и бисексуални жени, а резултатите останале исти, истакнувајќи дека сите жени се однесуваат на ист начин, без оглед на тоа кои на нив им се привлечени.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.