Загадениот воздух опасен и за бубрезите

245

Новите истражување покажуваат дека вдишувањето на загадениот воздух не му штети само на вашето срце и белите дробови, туку и го зголемува ризикот од заболување на бубрезите и нивно откажување.

Податоците од спроведеното истражување вклучувале информации за пет милиони луѓе во период од осум години. Научниците побарале и податоци од НАСА за загаденоста на воздухот за да имаат што попрецизни информации.

Резултатите покажале 44.793 нови случаи на заболувања на бубрезите во спомнатиот период и 2.438 нови случаи на откажување на работењето на бубрезите во подрачјата со високо ниво на загаден воздух.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.