Забите се расипуваат од оваа храна!

Крекери

Кој би помислил дека крекерите котираат високо на листата со храна што штетно влијае на забите? Многу видови крекери се произведени од рафинирани јаглехидрати кои се претвораат во шеќер и на тој начин се претвораат во храна за бактериите што ги бојат забите.

Балсамико оцет

Овој течен, обиен зачин полн со оцет што најчесто се додава во салати, за жал негативно влијае на белината на забите. За да го намалите неговото штетно дејство, користете го умерено.

Кисели краставички

Лоша вест за обожавателите на кисела туршија. Токму киселината од ваквите краставички може да ја оштети глеѓта на забите и да предизвика промени на бојата.

Кафе и чај

Љубителите на овие два пијалаци може да завршат со пожолтени заби, особено ако претеруваат со пиење кафе и чај.

Доматен сос

Повторно киселина. Киселината во доматот, но и неговата боја може да предизвикаат темнење и ерозија на забите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.