Забележите ли некој од овие знаци, направете веднаш тест на крвта!

Само на прв поглед се безопасни!

Дијабетесот денес е еден од најчестите здравствени проблеми. Најважната причина за тоа е фактот дека луѓето не се свесни за присуството на болеста.

Познато е дека дијабетесот се одразува на нивото на шеќерот во крвта и правилна исхрана може да помогне за негово регулирање. Ако зборуваме за симптомите на дијабетес, повеќето луѓе се свесни за некои од нив: прекумерна жед, лошо вид и деградирано заздравување на рани. Сепак, ова е само еден мал дел!

Постојат и други знаци кои предупредуваат за болеста. Ако веќе имате дијабетес, не заборавајте да го промените начинот на живот, за да контролирате статусот, да ја држите болеста под контрола и да се избегне понатамошни компликации.
Главните симптоми на дијабетес

Подобрено вид.

Познато е дека дијабетесот често слабее видот, но малку луѓе знаат дека има и случаи кога болеста напротив – го подобрува како резултат на промени во нивоата на течностите во очите. Така е препорачливо да се консултирате со вашиот лекар ако забележите било какви промени во јачината на видот.
Губење на слухот.

Слух исто така може да биде погоден од болеста. Истражувањето спроведено од Националниот здравствен институт, утврдило дека загубата на слухот може да започне во прелиминарната фаза на дијабетес, кој се манифестира со зголемено ниво на шеќер и зголемување на загубата на слухот со 30%.

Според истражувачите, оштетувањето на нервите и крвните садови во увото предизвикани од дијабетес, може да доведе до губење на слухот. Значи, ако забележите слични промени, не заборавајте да го проверите нивото на шеќерот во крвта.

Постојана чешање.
Дијабетесот влијае на циркулацијата и на тој начин доведува до сува кожа и постојано чешање. Затоа, ако навлажнувачи не помагаат да се реши овој проблем, треба да се провери нивото на шеќерот во крвта.

Генерално состојбата на кожата се влошува.
Процесот на стареење влијае на кожата и предизвикува проблеми како и брчки на очите. Покрај тоа, дијабетесот влијае на кожата и води до појавата на темни дамки на кожата, особено на зглобовите на прстите, лактите и задниот дел на вратот.

Овие промени се резултат на состојба позната како акантозис нигриканс. Висок крвен шеќер го предизвикува растот на клетките на кожата и меланин. Сепак, загубата на тежина и употребата на ефективни масти пропишани од дерматолог, може да помогне во олеснување на овие проблеми.

Бидејќи зборуваме за вашето здравје, треба да бидете сигурни дека сте целосно информирани за постоечките симптоми, за да го најдете и спречите развојот на дијабетес.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.