За здрави заби не пијте вино!

Дури и умерена консумација од 1-2 чаши вино неделно може да им наштети на нашите пломби и тие да паѓаат, пишува „Daily Mail“.
Научниците од Универзитетот во Питсбург, предводени од Александре Ривеира, открија дека овој пијалок може да го распадне полнењето на кариесот само за две години. И без оглед на природата на пломбата – дали е направен од амалгам или композитен материјал.

Истражувањето следело здравствени картони на пациентите 5 години, откако тие пополниле и дополнителни прашалници дали консумираат алкохол и дали се пушачи. Најзагрозените се пломбите на мажите кои консумираат алкохол и пушат цигари.

Истражувањето на тимот докажало исто дека специфичен ензим во забите (MMP2) исто помага за побрзо паѓање на пломба, бидејќи тој ја слабее нејзината спојка со забот.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.