За што се е добра морската сол?

Поради нејзините чудесни својства, морската сол е составен дел на многу препарати за нега, здравје, разубавување на лицето и кожата на телото. Уште во античко време Хипократ и Херодот препорачувале бањи во морска вода за различни здравствени проблеми, особено за реума и ишијас, како и заболувања на кожата. Еве пет причини кога да користите морска сол:

-Кај метаболички нарушувања, како што е дијабетес, може да биде успешно третиран и лекуван со морска сол, бидејќи тоа им помага во намалување на нивото на шеќер во крвта.

-Со додавање на морска сол во исхраната може да се избегне и лекува остеопороза.

-Морската вода има благо антисептично и антибактериско дејство, што се препишува на јоните на калциум и магнезиум.

-Калциумот помага во затнување на порите.

– Морската сол е идеална за природен пилинг на кожата, бидејќи со својот состав помага да се отстрани горниот слој на мртвите клетки од кожата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.