За многу родители првата посета на стоматолог е голем предизвик: Како да го подготвите вашето дете за првата посета на стоматолог?

За многу родители првата посета на стоматолог со своето дете е голем предизвик. Таа треба да се реализира пред првата година на детето или со никнувањето на првото запче. Првата посета на детскиот стоматолог не е едноставна за детето, па затоа родителите треба претходно да го подготват и да осмислат добра стратегија. Во спротивно, многу веројатно е детето понатаму да развие страв од посета на стоматолог. Ова се некои постапки кои може да ги примените во подготовката:

Како да го подготвите вашето дете за првата посета на стоматолог?

Консултирајте го стоматолошкиот персонал

Најбрзата и најлесната подготовка треба да биде самата стоматолошка ординација каде што ќе одите. Консултирајте го персоналот кога ќе се јавите да закажете за тоа што може да ви понуди за да го подготвите детето за првата посета. Можеби тие имаат свои начини кои може да помогнат да се подготвите, во вид на водич за постапки кои треба да ги примените пред посетата.

Посетете ја веб-страница на ординацијата

Посетете ја веб-страницата на ординацијата за да видите дали нуди нешто што можеби сте заборавиле да го прашате персоналот додека сте закажувале. Исто така, повеќето ординации на своите веб-страници имаат фотографии или видеа на кои покажуваат како изгледа просторот во ординацијата. Овие слики и видеа покажете му ги на детето за да знае што би го очекувало при првата посета.

Како да го подготвите вашето дете за првата посета на стоматолог?

Читајте книги на оваа тема

Доколку сте во можност пронајдете нова книга каде главниот лик посетува стоматолог. Секако, ако не сте во можност, препуштете се на имагинацијата и раскажувајте му на детето како неговиот омилен лик го посетил детскиот стоматолог, бил многу паметен и послушен, и сега има здрава и убава насмевка. Целта е детето да се поистовети со својот омилен лик и да се мотивира пријатно да ја прифати првата посета на стоматолог. Исто така, можеби би било добра идеја да читате книга во чекалницата на стоматолошката ординација пред контактот со стоматологот.

Вежбајте посета на стоматолог во вашиот дом

Постојат неколку работи што ќе се случат во ординацијата, а кои можат да бидат многу полесно изведени доколку детето е претходно подготвено. На пример, седењето на стоматолошката столица (сами или со мајката/таткото), отворањето на устата, четкањето на забите итн. За сите овие работи можете да разговарате и да ги вежбате дома со детето пред посетата. Користете смирен тон како би ја олесниле неговата комуникација и кооперативност со детскиот стоматолог.

Текстот продолжува на кафепауза.мк

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.