Во светот потврдени се девет соеви на корона, се појави и сој делта плус

55

Делта варијантата во моментот се шири низ Европа и Америка и предизвикува страв со очекуван нов бран на болеста што доаѓа на есен.

Што е Делта плус и што е Ламбда, како и кои видови треба да вe загрижуваат?

На почетокот, многумина го нарекуваа едноставно „коронавирус“, потоа „ковид“ или „ковид-19“, но сега зборуваме за алфа, бета и делта варијанти, пишува Јутарни.хр.

Светската здравствена организација (СЗО) создаде систем за именување на варијантите на ковид-19 според грчката азбука за да ја олесни јавната дискусија за нив.

Вирусот постојано се менува со мутации, што резултира со нови варијанти што научниците будно ги следат.

Здравствените власти забележуваат дека научниците се уште учат за карактеристиките на варијантите  на ковид-19, така што нема едногласно мислење за тоа дали различни соеви можат да предизвикаат потешка форма на болеста и до кој степен вакцините делуваат против нив.

Многу варијанти се шират полесно и побрзо од оригиналниот ковид-19, велат здравствените власти.

Претходните студии сугерираат дека антителата добиени од вакцината препознаваат нови варијанти.Подетални истражувања се во тек.

Што знаеме за досегашните варијанти, што е Делта плус и што е Ламбда, како и кои видови треба да вe загрижуваат?

Алфа

Алфа варијантата за првпат е идентификувана во Обединетото Кралство, а Светската здравствена организација (СЗО) и американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ја идентификувале како варијанта за загриженост. ЦДЦ посочила дека оваа варијанта, базирана на податоци за хоспитализација и смртност, може да предизвика потешки симптоми од оригиналот.

Бета

Прво е идентификуван во Јужна Африка, а исто така сојот е идентификуван од ЦДЦ и СЗО како варијанта на загриженост.

Делта

Оваа варијанта за прв пат е забележана во Индија, а ЦДЦ и други научници истакнуваат дека е позаразна од претходните соеви. Тоа е варијанта која што во моментов се шири низ Европа и Америка и предизвикува стравови поради нов бран на болеста на есен.

Делта плус

Ситуацијата околу „делта плус“ е нејасна. Прво е пријавен во Јужна Кореја, Индија и САД, а некои веруваат дека тоа е повеќе заразната варијанта на делта. Експертите ја следат и чекаат.

Гама

Прво е забележан во Бразил, а потврден во Јапонија. ЦДЦ и СЗО го идентификувале како загрижувачки сој.

Ета

СЗО и ЦДЦ во класификацијата наведуваат дека ова е варијанта што треба да се следи, што е „поблага“ категорија од претходните. Оваа варијанта е документирана во неколку земји.

Јота

Тоа е, според СЗО и ЦДЦ, исто така опција за мониторинг. Првично е документиран во Соединетите држави, поточно во Њујорк.

Капа

Капа е исто така во поблагата категорија и за првпат е откриен во Индија во октомври 2020 година.

Ламбда

Првично е забележан во Перу во декември 2020 година, и оттогаш е потврден во неколку американски држави, вклучувајќи ги Тексас и Јужна Каролина. СЗО го класифицира овој сој дека треба да се следи.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.