Во кои месеци е најдобро да правите бебе?

 

Сперматозоидите во лето најверојатно се побрзи поради тоа што со промените на годишните времиња доаѓа и до промена на нивото на хормони кај мажите, првенствено на тестостеронот.

Врз основа на податоците од претходните истражувања спроведени на вкупно 5.188 мажи, италијанските научници од Центарот за репродуктивна попреченост на Универзитетската болница во Парма заклулчиле дека периодот во јули и август е најдобар за зачнување.

Според податоците, подижноста на сперматозоидите во текот на овие два месеци е најголема, а посебно е зголемена во однос на зимскиот месец јануари.

Сперматозоидите во лето најверојатно се побрзи поради тоа што со промените на годишните времиња доаѓа и до промена на нивото на хормони кај мажите, првенствено на тестостеронот.

За да дојде до оплодување на јајце клетката, сперматозоидите мора да поминат низ цервксот, материцата и јајцеводите. Ако е намалена способноста за движење на сперматозоидите, тие потешко ќе стигнат до јајце клетките, односно ќе има помала можност за зачнување.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.