Внимавајте: Вежбалните се извор на зарази!

214

Околу три четвртини од луѓето имале лоши хигиенски искуства во вежбалните. Да се заштитите дома полнете вода во шишето кое го користите, не одете боси и внимавајте каде ги оставате работите.

Салите за танци,теретаните, топките и другата фитнес опрема се жариште за размножување на бактериите, бидејќи голем број на луѓе ракуваат со нив, предупредуваат стручњаците. На такви места најважно е да се заштитете од бактерии кои може да предизвикаат непријатна ситуација и проблеми со здравјето, пишува Huffington post. Резултатите од студијата покажуваат дека ранците се највалкани бидејќи се оставаат секаде.

– Спортските торби и ранците се легло за бактерии бидејќи се преместуваат од подот, дрвените клупи, ормарите се до подовите на автомобилите, вели, директорот на клиниката за микробиологија при Њујоршкиот универзитет д-р Филип М. Тиерно.

Тој посочува дека иско сите бактерии не се патогени, потребно е да се преземаат мерки за за заштита на здравјето. Прва помош се препаратите за дезинфекција со кои може да се испрскаат подовите и седиштата на автомобилите како и ранците. Исто така треба да се внимава на кои места се остваат торбите и да се избегнуваат подовите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.